UMP Kenang Jasa Warga Kerja, Lancar Kad Alumni UMP

Kuantan, 18 Disember–Universiti Malaysia Pahang (UMP) menganjurkan Majlis Jasa Dikenang, Apresiasi Staf dan Felo Tamat Pengajian  bagi meraikan seramai  112 staf akademik dan felo yang berjaya menamatkan pengajian di peringkat Doktor Falsafah sepanjang tahun 2016 dan 2017 yang berlangsung di Dewan Astaka, UMP Kampus Gambang baru-baru ini. Hadir meraikan majlis Naib Canselor UMP, Profesor Dato Sri Ts. Dr. Daing Nasir Ibrahim bersama pengurusan universiti.

Dalam ucapan perasmiannya berkata, majlis ini begitu bermakna dalam konteks manifestasi penghargaan ikhlas pihak pengurusan UMP terhadap warga kerjanya yang komited menyumbangkan tenaga sebagai penjawat awam sehinggalah tiba saatnya bagi mereka untuk meninggalkan perkhidmatan sebagai pesara.

“Pihak pengurusan telah bersetuju untuk mewujudkan Kad Korporat Alumni UMP sebagai sebahagian inisiatif peluasan manfaat dan kemudahan pasca persaraan kepada semua pesara Universiti ini. Inisiatif Kad Korporat Alumni UMP ini merupakan manifestasi penghargaan Universiti ini terhadap kesetiaan dan komitmen para pesaranya sepanjang perkhidmatan mereka. Di samping itu, inisiatif ini akan menyuburkan lagi sense of belonging para pesara terhadap UMP,” katanya.

Tambah beliau, kemudahan kad ini boleh digunakan bagi mendapatkan perkhidmatan dan kemudahan yang ditawarkan oleh Pusat Kesihatan Universiti, Perpustakaan, Bahagian Keselamatan, Pusat Sukan & Kebudayaan dan lain-lain Pusat Tanggungjawab di Universiti ini yang diperakukan oleh pihak pengurusan.

Menurutnya lagi, jasa mereka sentiasa kekal dalam kenangan dan mendoakan mudah-mudahan kehidupan mereka selepas ini sentiasa berada dalam kebahagiaan, kesejahteraan dan kelapangan dengan kesihatan yang berpanjangan dan terus berbakti kepada masyarakat.

Selain itu, UMP terus mengabadikan penghargaan kepada para staf akademik dan felo yang berjaya menamatkan pengajian mereka di peringkat ijazah kedoktoran (PhD). Kejayaan mengharungi cabaran getir sepanjang pengajian ini sesungguhnya menjadi inspirasi kepada rakan-rakan lain. Dalam majlis ini seramai 10 orang staf dan felo yang berjaya bergraduasi dalam tempoh pengajian asal atau lebih awal dari tempoh kelulusan asal menerima sijil penghargaan khas di samping insentif kecemerlangan melalui Program Graduate On Time (GOT) beserta sijil kecemerlangan GOT masing-masing.

Menurut Dato Sri Dr Daing, ijazah PhD yang digenggam kalian kini turut memberi impak yang signifikan terhadap bilangan pensyarah berkelulusan PhD yang kini mencapai 69.8 peratus daripada jumlah keseluruhan staf akademik di UMP.

Dengan kejayaan tersebut, mereka yang kembali berkhidmat perlu memberikan sumbangan cemerlang sebagai penjawat awam di Universiti ini dalam kapasiti masing-masing. Selain itu, kepakaran yang dimiliki dengan kelayakan PhD tersebut sewajarnya kini disalurkan untuk manfaat masyarakat sejagat sejajar dengan tagline “Memasyarakatkan Teknologi” yang mendasari Pelan Strategik UMP 2016-2010.

Mereka adalah Dr. Abdul Nasir  Abd. Ghafar dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (FKEE), Dr. Mohamad Shaiful Abdul Karim, Dr. Ahmad Syahiman Mohd Shah, Dr. Mohd Mawardi Saari, Dr. Nurhafizah Abu Talip@Yusof. Tiga orang dari Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM) iaitu Dr. Mohd Azrul Hisham Mohd Adib , Dr. Muhammad Hilmi Jalil, Dr. Mohd Adnin Hamidi serta dua orang dari Fakulti Kejuruteraan Pembuatan (FKP), Dr. Ahmad Shahir  Jamaludin dan Dr. Ahmad Rosli  Abdul Manaf.

Di antara yang dirai adalah Pengurus Asrama Gred N41, Wan Norazizah Majid, Pensyarah Universiti Gred DS51,Dr. Husniah Sahamid, Pegawai Latihan Vokasional Gred J41, Ir. Haji Idris Mohamad, Pemandu Gred R3, Jusoh Said. Majlis turut dihadiri ahli keluarga dan waris dua staf UMP yang telah kembali ke rahmatullah iaitu keluarga allahyarham Mohamad Azizi Abu Seman yang telah kembali ke rahmatullah pada 20 Disember 2016 dan Allahyarhamah Dr. Aini Ahmad yang meninggal dunia pada 15 November 2017.

Pensyarah kanan FKEE, Dr. Nurhafizah Abu Talib @ Yusof yang telah menamatkan pengajian Phd dalam bidang Applied Electronics di Tokyo University of Science, Jepun turut berkongsi pengalaman sepanjang pengajiannya, antaranya budaya dan cara kerja masyarakat Jepun yang mengamalkan disiplin yang tinggi, amanah dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugasan merupakan ciri-ciri positif yang boleh diterapkan dalam pengajaran dan pembelajaran di UMP.

Manakala bagi pensyarah FKM, Dr. Mohd Adnin Hamidi pula beliau amat bersyukur berjaya menamatkan pengajian Phd dalam bidang New Energy Science ( Thermal Fluid System ) dan sepanjang pengajiannya di sana bukan sahaja ilmu akademik yang diperoleh malah lebih daripada itu. Katanya, jati diri sebagai seorang muslim serta identiti sebagai rakyat Malaysia haruslah kuat di dada apabila berada di negara orang kerana banyak cabaran dan dugaan yang akan ditempuhi apabila berada di perantauan.

Majlis diakhiri dengan penyampaian sijil penghargaan, cenderahati dan kad korporat alumni sebagai kenang-kenangan dan peringatan di atas jasa yang telah dicurahkan sepanjang perkhidmatan mereka dalam perkhidmatan awam di sini.

Berita disediakan oleh Siti Sarah Mohamad Rajimi, Bahagian Komunikasi Korporat.

Posted By : SITI SARAH BINTI MOHAMAD RAJIMI Date Posted : 05-01-2018, 16:54:24